ROK V PŘÍRODĚ  (3.ročník)    od 6.9. 2021

Příroda je mocná, buďme s ní.

pravidelné PONDĚLNÍ  VÝPRAVY  a možná i ÚTERKY :)

Na pravidelné výpravy (pod spolkem Naživo) chodíme s dětmi od ledna 2019... k pročtení a prohlédnutí tu:  Blog

Praktické informace k výpravám najdete tady: Lesní dny

Od 6.9. půjdeme s dětmi každé pondělí na výpravu. Výjimkou jsou prázdniny. Během letních prázdnin nabízíme dětem i celým rodinám letní pobyty/příměstské tábory. Pravidelné pondělky v čas prázdnin tedy  neprobíhají.

... a možná i ÚTERKY :) Pokud by měly děti zájem chodit na pravidelné výpravy i v úterý, připište tuto informaci během přihlašování do kolonky "zprávy".  Úterní výpravy otevřeme od pěti přihlášených dětí. Podmínky jsou stejné jako u pondělních výprav.

PŘIHLÁŠKY DĚTÍ NÁM POSÍLEJTE CO NEJDŘÍVE, IDEÁLNĚ DO 31.7. 2021, na oplátku vám do 10.8. potvrdíme přijetí dětí a obsazenost dnů (po, út).

Přihlašování a finance

Ceník i přihlášení dítěte je platné od 6.9.2021 do 27.6.2022. Jedna výprava přijde na 600 Kč/den. Máme zavedený vstupní poplatek (nevratný), díky kterému jsme snížili cenu lesních dní a který nám na druhou stranu trochu přispěje, když zrovna děti na plánovanou výpravu nepůjdou a my nechceme ostatním dětem pro malou účast lesní den odvolat.

V případě 10 přihlášených dětí snižujeme poplatek na 500 Kč / výprava :)

A JAK TO FUNGUJE

Vzhledem k současné situaci nebudeme dělit rok na čtvrtletní přihlášky + platby. Volíme cestu přihlášek na celý rok a formu plateb "předplatného" vždy na 10 výprav. Vyúčtování + docházku vám budu zasílat každé čtvrtletí, respektive po 10ti výpravách :)

• pondělní výpravy  -  vstupní poplatek na 10 výprav je 2 000 Kč / tj. 10 x 200 Kč  (splatnost do 15.8.2021)                                 - doplatek lesních 10 výprav  4 000 Kč /tj. 10 x 400 Kč  (splatnost do 15.9.2021 -                                               popřípadě na dvě splátky  2 000 Kč do 15.9. a 2 000 Kč do 15.10.2021)
  • jeden den na zkoušku - 650 Kč   (Při přihlašování uveďte v textu přesné datum výpravy, které se děti účastní.)

Doplatek lesních dní, tedy 400 Kč na den, je přenosný. Pokud ho děti nevychodí v tomto Roku v přírodě, tedy od 6.9.2021 do 27.6.2022, přičteme jim ho do dalšího roku či nějaké jiné výpravy/pobytu, dle dohody s vámi.

Pokud jsou výpravy zrušeny vládním nařízením, popřípadě z naší strany, žádný poplatek vám neúčtujeme a dětem se automaticky převádí celá částka (600 Kč) do dalších aktivit/dnů.

Číslo účtu pro uskutečnění platby: 4211108239/6800 , VS 090622 + text: jméno a příjmení dítěte

Pondělní dny většinou prožijeme venku v přírodě, rádi využíváme i různá zázemí, teepee v Hlubokých Dvorech, prostory muzeí, galerií, divadel... aj.. Při hledání zázemí je pro nás podstatné, abychom našli inspirativní prostředí vhodné pro další možné (znovu) objevování - práce s pomůckami, knihami, tvorby projektů, deníků, společnému přespávání apod.

Informační E-MAIL s detailními informacemi jednotlivých výprav vám budeme zasílat každý čtvrtek před nadcházející pondělní výpravou.

Dle tématu, počasí, zájmu, možností a dalších mnoha podnětů můžeme výpravu prožít buď zcela terénní nebo v zázemí. Někdy s nabídkou přespání, či úplně jinak. Záleží pouze na nás. Pokud s dětmi přespáváme, zůstává částka stále 600 Kč/den + stravné, cca 50 Kč den, vaříme si většinou sami).

Uvědomujeme si otevřenost naší nabídky, což přináší velký prostor pro veškeré dění a zároveň vyžaduje flexibilitu, komunikaci, uvolněnost, tvořivost a hlavně důvěru...

Místo setkávání bude možné v Tišnově (zde bude čekat Ondra) a v Brně (zde bude čekat Lenka).

Neseme s sebou zkušenosti z různých pedagogických směrů: Montessori pedagogiky, lesní pedagogiky, Waldorfské pedagogiky, Intuitivní pedagogiky, badatelsky orientované výuky, kritického myšlení,...

Zásadní je pro nás čas strávený  venku v přírodě, kde je nám umožněno inspirovat se jejími zákonitostmi k vlastnímu myšlení, tvorbě, vědění a moudrosti.

Své děti můžete přihlásit na výpravy kdykoliv během roku, cenu samozřejmě přepočítáme pouze na "odchozené" dny.

Těšíme se v lese! Lenka a Ondra

Jakékoliv dotazy ze srdce rádi zodpovíme - za předpokladu, že budeme znát odpověď :-).  Ozvěte se nám.

Další vyhlídky/plány, které bychom nám rádi dopřáli a zrealizovali v Naživu?

• 3 dny v týdnu s možností přespání, zázemí v celoročně obyvatelné jurtě, nebo jiném obydlí v blízkosti Brna. Nadále bádat, radovat se, tvořit, být,..

,, Co budeme pravděpodobně v blízké době potřebovat, není ještě víc technického zlomkovědění, nýbrž vědu o biologických souvislostech a kolobězích, vědu, která přichází ,,zevnitř", a kterou se nejlépe naučíme ne z papírů, ale od živých rostlin a zvířat, v bioverzitě přírody."

Rudolf Doernach