Komunitní škola (živý prostor)

Od září 2024 chceme otevřít živou školu v Brně, případně dopravou dostupném okolí. Na první rok pro 15-20 dětí, věkově smíšené 5-14 let.

Prvním rokem chceme fungovat bez akreditace, to znamená pro domškoláky. Na druhý rok z finančních důvodů (příspěvky od státu) uvažujeme o akreditaci MŠMT.

Od září 2024 chceme začít, proto budeme vděční za každou nabídku prostoru na první rok pro 15 dětí, která zatím nemusí zcela naplňovat naši představu našeho ideálního prostoru (pozemky, prostory ad.)

Náš ideální prostor:

- rádi bychom, aby prostor podporoval vizi školy

- s možností bytí venku i uvnitř

- pro přibližně 70 lidí (pro 50 dětí a 20 dospělých)

- v rámci případné akreditace, potřebujeme prostor, který splňuje určité podmínky (hygienické, bezpečnostní ad.)

Tento rok nazrál čas a my jsme v listopadu zasadili semínko komunitní školy, kterou plánujeme otevřít od září 2024.

Jméno pro školu stále hledáme, ukázalo se, že název  NaŽivo je již třetím rokem zabraný jinou školou. Budeme rádi za inspiraci.

Ve zkratce bude naše škola  místo pro děti i dospělé, kde je vzájemná důvěra bez podmínek i výjimek a z ní nám vycházejí a ožívají další hodnoty, jako jsou např.

sebeřízení, rovnocennost, respekt, dobrovolnost, ad.

Veškeré tvoření i rušení pravidel se ve škole bude dít konsenzuálním rozhodováním.

Naše ideální vize:

Naší ideální vizí je prostor pro děti i dospělé(do 80 lidí).  Budova školy, zahrada, ale i místa, kde budou moci pracovat dospělí, které budou moci děti sledovat při práci a inspirovat se pro svoji vlastní tvorbu. Zde bude moci každý vnášet své nadšení pro to, co žije (řemeslo, komunitní zahrada, hudba, ateliér, programátor ad.)

Aktuálně řešíme a sháníme:

• Od září 2024 prostor pro školu. Na první rok pro 15 dětí a pár dospělých.

• Ekonomicky zdatného člověka, který si vezme pod křídla rozpočet s vizí Živého prostoru.

• Propagace, šíření myšlenky, marketing.

• Získávání finančních prostředků skrze projekty, granty, dotace, sledování aktuálních možností.

• Znalost školské legislativy a jiné právní záležitosti související s chodem školy.

• Průvodce(dospěláka).

Kdo jsme?

Lenka Poulová

Jako prvostupňový pedagog jsem se přes běžnou základní školu, Montessori, lesní a intuitivní pedagogiku dostala až sem, kdy s přáteli zakládáme vlastní školu - Živý prostor, kde bych chtěla mezi dětmi a dospělými zažít přirozené učení, otevřené sdílení, důvěru a posílit podporu vnitřního vedení, které každý v sobě máme.

Kačka Odvárková

Studuji třetí ročník střední ScioŠkoly v Brně. Velmi mě láká a baví objevovat společně s dětmi svět okolo nás i v nás. Dává mi smysl vytvářet v našich životech prostory, které v nás rozvíjí vzájemnou inspiraci, porozumění, blízkost, zájem a nadšení.

Ondra Jelínek

Důvěra bez podmínek i výjimek jako postoj a z ní vycházející hodnoty (sebeřízení, rovnocennost, dobrovolnost, hra,...) jsou součástí mé životní cesty.

Baví mě pobývat venku a poznávat jak a co v přírodě funguje. Miluji chůzi, u které mohu odpočívat i tvořit. Rád vyhledávám místa v lesích a na horách, kde je klid. Mám rád pohybové, intuitivní a lanové hry. Těší mě práce se dřevem, ať již dělám drobný šperk, včelí úl či lavici ke kamnům. Jsem začínající opylař, pracuji na komunitní zahradě a také rád vařím. Zajímá mě, jak by společnost fungovala se službami, které by nenabízel (nenutil) stát. Pod spolkem NaŽivo organizuji každotýdenní terénní dny pro domškoláky, také pobyty pro děti nebo rodiny s dětmi. Baví mě řešit na první pohled neřešitelné situace a měnit strach v příležitost. Jsem vděčný za každou příležitost ke své vnitřní změně i za každou možnost se něco nového naučit.

Velikou radost a inspiraci mi přináší bytí se svými milovanými syny, mojí úžasnou ženou a její dcerou.

,,Děti i dospělí se učí v každém okamžiku svého života. Každý by měl mít možnost se svobodně rozhodnout sám za sebe co, s kým, jak a kde bude chtít dělat, aniž by tím omezoval prostor druhých".

Kontakt:

Naživo, z.s.