Z Hostěnic na Kaprálův mlýn

13.03.2019

Přijíždíme do Hostěnic, kde nás čeká Honzík s maminkou Šárkou, kteří s námi jdou poprvé na výpravu. První potůčková zastávka nabízí přeskoky od nejužšího po nejširší místo. Hop a už se vytahují náhradní ponožky a sáčky do bot. Míjíme vykácená místa, která působí dost prázdně. Všude kolem plno smrkového dřeva a na kmenech jsou vidět chodbičky po kůrovci. Cestou sbíráme kopřivy, jahodníkové listy, fialky, ptačinec žabinec a jiné dobroty, které se nám budou hodit do pomazánky a na čaj. Dojdeme na místo, kde je potřeba se rozhodnout kudy se vydáme. Jestli delší trasou kolem míst, kde roste medvědí česnek, nebo kratší cestou kolem jeskyně Pekárny. Odhlasována kratší cesta. Na chvíli se ponoříme do jeskynního temna a pozorujeme pavouky. Pak se vydáváme ke studánce, kde holky nabírají do kotlíku vodu a už ji společně nesou na vaření směrem na Kaprálův mlýn. Nasbíráme suché dřevo, rozděláme oheň a opékáme si oběd. Po chvíli jde někdo hrát na sekáčka, další krájí bylinky, také se staví trojnožka na kotlík. Pomazánka hotova, mňam. Čaj už je také uvařený a krásně voní. V rychlosti srkáme bylinný odvar, protože už spěcháme na autobus. Cítíme, že je nám tu dobře, proto se sem rádi vracíme.