LESNÍ DNY

DĚNÍ

"ROK V PŘÍRODĚ"

(pravidelná každotýdenní setkání )

LEDEN - sám o sobě je měsíc klidu, ticha, ledu, sněhu a strádání.

Listnaté stromy jsou holé, pouze dub zimní si svůj oblek nechává až do jara. Stromy drží svoji mízu u kořenů a rostliny mají vegetační klid. Začíná hlavní sezona sběru šišek. Ptáci se živí zbytky plodů, co zůstaly na stromech, ale rádi navštíví i krmítka. Někteří živočichové spí zimním spánkem celou zimu, jiní se pravidelně probouzí, aby neumrzli. Třeba jak to dělají hadi a ještěrky. Zvířata, která nespí se na toto období připravily hustým kožichem a upravují svůj jídelníček. Na bílých pláních můžeme vidět srnčí, jeleny, divoké prasata, ale také kuny, zajíce, jezevce, bažanty.

Pro lišky začíná období lásky, kterému se říká kaňkování a zajíci se honcují. Srny mají skrytou březost a sdružují se uprostřed polí. Svůj tok začíná i výr a my můžeme zaslechnout jeho houkání.

Dny jsou krátké, noci dlouhé. Od Vánoc se radujeme z pomalého návratu Slunce k nám. Od Slunovratu slavíme. Uzavíráme vše staré, odkládáme nepotřebné a poděkujme za všechny lidi, zážitky, které jsme na své cestě potkali.

Začátek ledna nás vede ke ztišení, noříme se do sebe a nasloucháme svému srdci.

Budeme oslavovat přírodní zákonitosti. Potkávat se s našimi tradicemi: Tři králové, Masopust...

ÚNOR - je právě tak jako leden, obdobím chladu a sněhu, přesto se začíná nový rok pomalu probouzet a nové klíčit. Kvete líska obecná, nápadnými květy rozkvétá dřín.

Srncům rostou parůžky, jeleni je naopak začínají shazovat. Ptáci začínají zpívat, na konci února přilétají první stěhovaví ptáci, odlétají havrani. V těle samic spárkaté zvěře se vyvíjejí mláďata. Veverky mají první mláďata a probouzejí se jezevci. Bachyně prasete divokého rodí selata.

Vše se pomalu připravuje na bouřlivé jaro.

BŘEZEN - za kamna vlezem...teplé dny střídá vítr, sníh, zima...i my se kolíbáme na vlnách energie a únavy...poslouchejme své tělo a dopřejme si.

Z teplých krajin se k nám začínají vracet první ptáci jako jsou třeba čápi a vlaštovky. Vyletuje první hmyz. Babočka a žluťásci jsou první nedočkaví motýli. Zajíci i jezevci mají mláďata. Stromy jsou připraveny k pučení. Vykvétají sněženky, bledule, sedmikrásky, podběl...

Čeká nás jarní rovnodennost, stejně dlouhý den i noc.

Aprílový DUBEN - chvilku svítí slunce, chvilku prší...vše ožívá, zelená se, rozkvétá, rodí se nové ... přibalme si do baťůžků pláštěnky a vyrazme do přírody.

Děti v přírodě úplně ožívají, všimli jste si? Můžeme se s nimi proskočit, hrát různé hry, pozorovat, pomáhat, objevovat ...  co se jim v mládí do dušiček otiskne, stane se jim nosnou kostrou životní filosofie.

I srdce bylinkáře radostí poskočí, neboť lesy i stráně už jsou plné léčivých bylinek. Vaříme si v přírodě čaje, tvoříme pomazánky, vodu pijeme ze studánky...vedle našeho vyspělého materiálního světa objevujeme krásnou přirozenost přírody.

Nadešel KVĚTEN - poslední jarní měsíc. Je to měsíc plný květů, vůní a mláďat. Zelené kopce, louky, lesy jsou darem nejen pro oko, leč i pro hladová břicha a bolavé údy. Odřené koleno utiší čerstvá šťáva z jitrocelového listu. Květ bezu láká svou omamnou vůní. Hlavně ráno a večer všude zní ptačí zpěv. Zkuste se zaposlouchat a třeba i zahlédnout majitele hlasu.
Ve stojatých vodách pozorujeme žabí vajíčka a pulce. Na mladých kopřivách můžeme najít housenky babočky kopřivové.
Život je v plném proudu, je to jedno z nejintenzivnějších období. Čas srdce, lásky, emocí...mějte se rádi!
ČERVEN - Slunovrat, Slunce nejblíže Zemi, byliny ve své síle, nejdelší dny a nejkratší noci, kvetou lípy a dozrávají třešně, příroda se hemží mláďaty

LESNÍ DNY TVOŘENÉ NA MÍRU

Rádi připravíme lesní den(dny) přímo pro váš kolektiv dětí se zaměřením na téma, které je pro vás aktuální (propojení s běžnými školními předměty).

Lesní dny žijeme s dětmi již pátým rokem (setkáváme se pravidelně, každý týden). První, čtyřleté zkušenosti jsme sbírali v ZŠ Letokruh, pak krátce ve sdružené škole Slunovrat. Poté jsme spoluzaložili komunitní školu v Modřicích a pobývali do prosince 2018 každý týden venku s 11 domškoláky. V lednu 2019 jsme zahájili ROK V PŘÍRODĚ - každotýdenní pobyty v přírodě pro předškoláky, domškoláky i školáky, pod spolkem Naživo.

Naším přáním je pobývat s dětmi v přírodě, vidět její proměny, pozorovat ji i sebe, porozumět změnám v přírodě i v nás samých...stát se její součástí.

Zároveň chceme poskytnout dětem pocit bezpečí a svobody, ať už v přírodě nebo mezi ostatními lidmi. Nabízet jim tvořivé činnosti, při kterých si osvojí různé dovednosti (rozdělávání ohně, vyřezávání, tvoření umění v přírodě, apod.). Přejeme si uvidět jejich potřeby, zájmy a prohlubovat je. Podpořit jejich spolupráci s ostatními, umět sdílet své radosti i trápení, vyslechnout druhého a třeba mu umět i pomoci.

Během lesních dnů se děti přirozeně vzdělávají, vnímají souvislosti, zákonitosti...prožívají, žijí. Dle tématu řeší různé situace, úkoly...trénují, popisují, vypočítávají, odhadují, zkrátka nejen tělo a srdce, leč i mysl zapojují.

Lesní dny nemusí být vždy nutně v lese - rádi navštěvujeme i jiná místa, divadla, koncerty, výstavy (podle probíhajícího tématu), vstupné vybíráme zvlášť.

Naše lesní dny upřednostníme pro děti, které s námi budou chodit pravidelně. Chceme podpořit partu dětí, která se bude hlouběji poznávat a prožívat Rok v přírodě v návaznosti. Chceme pro děti, i vás rodiče, tvořit (sepisovat) naše postřehy o vašich dětech, tak abyste mohli rozvíjet a podpořit jejich zájmy i doma.

PRAKTICKÉ

• pro děti ve věku 5 - 10 let
  • pravidelná setkávání ve dnech pondělí - úterý
  • startujeme: 2.9. - 3.9. 2019 a následně každé pondělí, úterý včetně státních svátků a prázdnin
  • na svůj první lesní den mohou jít děti i s rodiči
  • děti mohou docházet 1 den v týdnu, ideálně však oba 2 dny, jelikož témata na sebe budou navazovat
  • setkáme se v časovém rozmezí 8:30 - 16:30  (časy srazu i návratu mohou být trochu odlišné, vzhledem k dopravním spojům, také vzhledem k ročnímu období - v zimě kratší dny; jaro, léto, podzim delší výpravy)
  • místa setkání budou různá, včas upřesněná, MHD dobře dostupná (většinou střed města - Hlavní nádraží, Stará Osada, Trnitá apod.) a budou většinou dvě. Jedno v Brně s Lenkou a druhé v Tišnově s Ondrou.
  • Co s sebou:
  • dobře padnoucí batoh na dětská záda, do kterého se dětem vejde dostatek pití ( v zimě termoska s teplým nápojem), svačina, oběd, sedátko, nůž s dětskou pojistkou, psací potřeba (tužka), dle počasí - pláštěnka, termoprádlo apod.
  • karta na MHD, popřípadě jízdenka dle aktuální výpravy
  • s sebou vždy náhradní ponožky a 2 mikrotenové sáčky v batohu, ideálně i kalhoty (tepláčky, elasťáky) - pro strýčka Příhodu :)
  • podrobnější informace k nastávajícím lesním dnům dostanete ve čtvrtek v týdnu před výpravou na váš e-mail
  • platba: ceník i přihlášení dítěte je vždy na celé čtvrtletí (září-listopad; prosinec-únor;...)